Frerik @ Alliander
Maak kennis met Frerik, Python Developer bij FreshMinds
De eerst baan van Python developer Frerik was het programmeren van Raspberry Pi’s. Zijn liefde voor Python is gebleven en mag hij elke dag inzetten in het Asset Registratie Automatisering-team van Alliander.
Wensenlijst: check!
In zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging stonden er 3 dingen op het verlanglijstje van Frerik: focus op de developer, focus op kwaliteit en autonomie. In zijn eerste gesprek bij FreshMinds kon hij al deze onderwerpen afstrepen, zonder dat hij daar zelf naar vroeg. Inmiddels werkt hij alweer aan zijn tweede opdracht bij Alliander via FreshMinds: “Ik was op zoek naar iets anders en vond het daarbij belangrijk om op een plek terecht te komen waar kwaliteit en zelfontwikkeling centraal staan. Ik geloof er heilig in dat op lange termijn, dat the way to go is. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de werknemers. Een recruiter raadde me meerdere bedrijven aan, waaronder FreshMinds.
Meteen in het eerste gesprek merkte ik al dat de focus werd gelegd op kwaliteit, focus op de developer en autonomie. Al die drie dingen werden - zonder dat ik daar zelf naar vroeg - aangekaart door Constantijn. Dat sloeg natuurlijk bij mij aan! Hij zei het niet om mij naar de mond te praten, maar omdat het waarden zijn die ze zelf ook erg belangrijk vinden. Naast deze drie belangrijke waarden, kwam ook naar voren dat FreshMinds transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Het Freshlance-model komt ter sprake: “Geld is niet het belangrijke wat er is, maar je wilt wel gewoon goed betaald worden. Dat zit bij FreshMinds ook goed. Geen nadelen, alleen maar voordelen. Toen ben ik voor het tweede gesprek gegaan en nu zit ik hier, bij FreshMinds!”.
Geen verrassingen, geen gedoe
Maar hoe word je Python-developer? “Mijn eerst baan was het programmeren van Rasberry Pi’s, waar Python voor werd gebruikt. In vergelijking met bijvoorbeeld Java en C++ heeft Python een lage leercurve, en dat beviel me. De mindstate die binnen de Python-community heerst is dat de tools goede defaults moeten hebben en moeten werken zonder verrassingen. Dit is tegenstelling tot tools in andere talen, waarbij je configuratie-file na configuratie-file zelf moet aanslingeren en zelf dingen moet compileren, wat veel gedoe geeft. Daarom ben ik bij Python gebleven en leer ik steeds nieuwe dingen bij.”
Geen shortcuts
Op dit moment zet Frerik zijn Python-kennis in voor netbeheerder Alliander. Een bedrijf met 5.000 werknemers, waarvan een groot gedeelte developer is. Alliander zet vol in op automatisering. Zo’n groot, complexe infrastructuur die moet blijven werken brengt uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee. Frerik: “Veel bedrijven kunnen er wel eens uit liggen, maar als Alliander eruit ligt, dan hebben we een heel groot probleem. Naast een redundante fysieke infrastructuur, wordt er binnen de IT er ook hard aan gewerkt om dit te voorkomen. Er wordt erg ingezet op kwaliteit en lange termijn. Je knalt ook niet in één week een heel netwerk voor elektra of gas in de grond, dat is meerjaren werk. Ze snappen dat je moet investeren, zonder shortcuts.”.
API’s voor Alliander
Binnen het team Asset Registratie Automatisering (ARA), die zich bezighouden met het automatiseren van de registratie van assets: alles wat onder de grond of op een station ligt, van kabels tot zekeringen, verspreid door heel Nederland. Nogal een klus om al die assets in kaart te brengen en houden: als er ergens een monteur is geweest en hij heeft iets vervangen of aangepast, dan moet dat worden geregistreerd. “En daar komen wij om de hoek. We werken aan meerdere API’s die de connectie leggen met alles binnen Alliander, van monteurs, tot de helpdesk en de verschillende afdelingen. Het maakt niet ook welke data of wijzigen je aanlevert: het wordt goed verwerkt en opgeslagen. Er zijn steeds meer processen die zich aansluiten bij onze API’s, dus het is iets dat veel gebruikt gaat worden binnen het bedrijf.”
Lang leve DevOps
Een grote wens van Frerik gaat hierbij in vervulling: hij mag zich bezighouden met het DevOps-gedeelte. Denk automatische testers, linters, typecheckers, images bouwen in Tekton, logging met Elastic Search, GitOps architectuur en monitoring via Promotheus en Grafana. Zaken waar Frerik zich dagelijks mee bezighoudt. “DevOps maakt mijn werk veel efficiënter. Code is pas af wanneer je hebt gezien dat het draait. Dankzij CICD check je dit een stuk makkelijk: je pusht je nieuwe wijzigingen, je merged een PR en een paar minuten later staat het te draaien én zijn er automatische testen afgetrapt. Zo weet je meteen of het goed in elkaar zit. Zo had ik laatst ergens een aanpassing gemaakt die faalde zodra hij in de pipeline terecht kwam, ondanks een werkende lokale test. Ik kon direct zien waar het probleem lag en dit aanpassen. Wanneer ik via een aparte afdeling dingen moet aanleveren of testen had moeten aanvragen, dan was dit niet zo snel oplost. Ik ben zelf in control, en dat is sneller en efficiënter.”
Werken bij FreshMinds
Ook interesse in werken bij FreshMinds? Frerik raadt het aan: “We zitten vol met developers zoals ik, die geïnteresseerd zijn in zichzelf ontwikkelen en die het leuk vinden om kennis te delen en uit te dragen. We hebben maandelijkse kennissessie, samenwerk-dagen op kantoor, we zijn laatste met een aantal developers naar een Python-conferentie geweest: daar is gewoon de ruimte voor binnen FreshMinds. Je werkt bij een opdrachtgever, waar je directe collega’s hebt, maar binnen FreshMinds krijg je er nog een stel like-minded collega’s bij. Aan hen kun je zaken voorleggen, reflecteren, vragen stellen en ervaringen delen.”